rucola gaatjes - heidevlinder

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Culinaire groente
Dank voor het vertrouwen in onze rucola!
Beste rucola liefhebber,

als ervaren rucola teler wil ik u bedanken voor het vertrouwen dat u in ons product heeft. Zeker wat de laatste tijd betreft. Want onze rucola verkeerd in een crisis. Een crisis van  hele slechte groei en dus een hele slechte oogst. Nog nooit hebben wij het op onze kwekerij  meegemaakt, in de afgelopen 10 jaar,  dat de rucola het zo moeilijk heeft . De blaadjes zitten vol met gaatjes en bobbeltjes. Deze zijn onstaan door verschillende insecten als kevertjes en spinten.
Door die plaag-aanvallen krijgt de rucola zo op zijn donder, dat ze bijna niet meer wil groeien. en dat gene wat we snijden ziet er niet meer top uit. Wij hebben het idee dat die grote ziektedruk te wijten is aan de algehele temperatuursstijging. Want hoe warmer, hoe beter de insecten het doen.  
ondanks dat is dat wat we nog kunnen oogsten wel eetbaar en smakelijk.
Ook wordt onze rucola geplaagd door de bekende  koolziekte (want rucola  is een kool familie). Een bodemschimmel die de wortel van het plantje aantast door het vormen van gezwellen. Ook hiervoor geldt: hoe warmer, des te heftiger de knolvoetschimmle woekert.
Nogmaals dank voor he blijvende vertrouwen, ondanks deze rucola crisis. En weet. dat vertrouwen mag mij als  kweker ook een beetje helpen in deze crisis.

Frodo Dekker
Die gaatjes zijn de oorzaak van prikgaatjes in een jongstadium  van de plant. Prikgaatjes van hele kleine kevertjes. Bladhaantje heet dat soort. Een heel klein kevertje van 2 mm dat heel goed in de gaten heeft dat die rucola eigenlijk 'het moeilijk heeft' . Zelfs zonder internet weten diverse organismes met elkaar te communiceren. Dus als dit rucolasoort te 'langzaam' groeit, dan weet het bladhaantje  dat ie de rucola kan aanvallen door er in een jong stadium gaatjes in te bijten  en als het bad groter wordt , dan groeit zo'n klein gaatje uit tot en groot gat.
Om te beginnen gaat het over het soort rucola. Ons soort is een éénjarig soort, in tegenstelling tot wat er regulier in de supermarkt ligt. Dat is altijd de meerjarige soort.
Als enige kweker telen we dit éénjarige soort. Dat is mooi natuurlijk, maar de eigenschap van dit soort is wel dat hij wil groeien als een raket. Daarom heet hij ook zandraket. Als alle omstandigheden goed zijn dan groeit ie als raket, maar de smaak is dan helmaal niet zo rucola-achtig scherp. De kunst voor ons als kwekers is  dan om deze plant te temmen. Dat doen wij door hem iets te droog te kweken en op arme grond te zaaien. Dan toont ie zijn felle karakter, dan moet ie werken! Dan komt de prachtige rucola smaak naar boven. Maar tegelijk komen er ook gaatjes...


Is het erg?? Misschien wel voor de rucolaplant, maar voor onze gezondheid totaal niet. Sterker nog, de rucola gaat er alleen maar sterker van smaken. Op zijn beurt maakt de rucola, als deze wordt  beschadigd, weer verdedigingsstoffen aan om zich te beschermen tegen de aanvaller. Die verdedigingsstoffen kan u zien als antioxidanten. Stoffen die voor ons mensen weer meehelpen aan de celreparatie van ons lichaam. Dit is een wetenschappelijk gegeven dat is onderzocht bij alle koolsoorten door de Wageningen universiteit (rucola valt ook onder de  koolsoorten).
Eens hebben wij ook geproberd dit bladhaantje te bestrijden met biologische insectenbestrijder, maar dit beestje laat zich niet pakken, ook niet door een bio-middel. Het beestje is erg schuw, zodra je er aankomt lopen, springt ie ver voor uit.En platspuitn willen wij onze groente nou ook niet, ook niet met eeen bio-middel
Alleen in april, mei, en okt, nov. komt ht bladhaaantje niet meer voor in onze rucola. Dan vindt ie het te koud. Dan hebben wij ook de rucola vrij van gaatjes.
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu